Ha fejlesztené cégét, megéri pályázni!

Megéri!

Újabb kifogyhatatlan energiaforrás, amivel spórolhatnánk

Mégis kevesen használják a Föld jótékony hatásait

2016. augusztus 04. - Europatender

Hihetetlen, hogy a megújuló energiaforrásokkal mi mindent ki tudunk váltani! Írtunk már napenergiáról, szélenergiáról, azonban a földhőről még nem volt szó. Most ezt pótoljuk és megmutatjuk, Földünk hőenergiáját hőszivattyúk használatával miképp tudjuk otthonunkba juttatni.

foldho-europatender-mtpleasantwindow-com.jpg

Jelenleg kétféle rendszer terjed el, az egyik a zárt talajhőszondás- a másik pedig a nyitott kutas rendszer.

Zárt talajhőszondás rendszer

A rendszer lényege, hogy a föld hőjét zárt rendszerben keringő hőátadó folyadék segítségével közvetíti a lakás fűtési rendszerének. Ebben az esetben tehát a folyadék közvetlenül nem érintkezik a talajjal vagy a talajvízzel – innen is ered a „zárt” jelző.

Nyitott kutas rendszer

A nyílt rendszer lényege, hogy nagy tömegű talajvizet kell keringtetni, amely tulajdonképpen közvetlenül adja át energiáját a felszínen telepített hőszivattyú hőcserélőjének. Ehhez két kútra van szükség, az egyikből a víz kiemelése történik, a másikon keresztül pedig a víz visszajut a talajba.

Miért jó az egyik vagy a másik?

Nagyon jól hangzik, hogy káros anyag kibocsátása nélkül fűthetünk úgy, hogy a fűtőanyagot sem kell megvásárolnunk. Ráadásul a nyitott kutas rendszernél még mielőtt a vizet visszajuttatnánk a talajba, az úgynevezett „hulladékhő” is hasznosíthat, pl. ha van a közelben egy uszoda.

Hogyan tudom bevezetni az otthonomba?

Hiába a sok előnyös tulajdonság, mégsem igazán terjedtek el hazánkban ezek a rendszerek. Ennek egyik oka, hogy meglehetősen költséges a rendszerek kiépítése, a másik ok pedig, hogy mindkét esetben eléggé bonyolult az engedélyeztetési eljárás. A talajhőszondás rendszereknél az illetékes bányakapitányság engedélyére, míg a nyitott kutas rendszernél természetvédelmi, környezetvédelmi és vízügyi engedélyekre is szükség van.

Földünk nem megújuló energiaforrásai azonban fogyóban vannak…

Ha Ön is környezettudatosan, számláktól függetlenül szeretne élni, keressen bennünket. Nem csak a tervezésben, kiépítésben, hanem már az engedélyeztetési folyamatban is számíthat ránk!

süti beállítások módosítása