Ha fejlesztené cégét, megéri pályázni!

Megéri!

Neked is rendelkezésedre áll ez a kifogyhatatlan hőforrás

Gyújtsd be és használd!

2016. július 16. - Europatender

Gondoltad volna, hogy Magyarország területére egy év alatt 380-szor több hőenergiát sugároz a Nap, mint amennyi az ország teljes éves energiafelhasználása?

Ez hihetetlen adat! Ebből is látszódik, hogy a Föld felszínére érkező napsugárzás több ezerszeresen meghaladja az emberiség jelenlegi energiaigényét.

De van még egy elgondolkodtató szám a bejegyzésben!

napenergia_zold-program-europatende.jpg

Még egy megdöbbentő szám:

Hazánkban derült idő esetén a napsugárzás teljesítménye négyzetméterenként eléri az 1kW értéket. Ezzel a mennyiséggel 30 liter vizet lehetne 40⁰C-ra melegíteni egy óra alatt! 

A napsugarak gyűjtőrendszere

Ahogy már múltkori cikkünkben is említettük, napkollektorokra van szükség ahhoz, hogy a napsugárzást hőenergiává alakítsuk. A legismertebb fajtája ezeknek a kollektoroknak a síkkollektor. Ez nem más, mint egy elöl üvegezett, hátul pedig hőszigetelt lapos dobozszerkezet. Ebben még van egy fekete, jó elnyelő képességű lemez (abszorber), amelyre csőkígyót erősítenek. 

És mindez hogyan működik?

A működés teljesen egyszerű: a napsugárzás áthalad a jó fényáteresztő képességű üveg fedőlapon, elnyelődik az abszorberen, amely a csőkígyóval együtt felmelegszik. A keletkezett hőenergiát pedig a csővezetékben keringtetett folyadék szállítja. Ebből is kiderül, hogy elsősorban meleg víz készítésére és az épületek kiegészítő fűtésére lehet használni.

A napkollektort elsősorban meleg víz készítésére és az épületek kiegészítő fűtésére lehet használni.

Mire elég a napenergia?

Nagy kérdés, hogy az így keletkezett energiaforrás mire elegendő. Ezt nehéz kategorizálni, de általánosságban elmondható, hogy éves szinten nézve a meleg víz igény 60-70%-a így előállítható. Emellé szükség lehet kiegészítő melegítő rendszerre, de látható, hogy jelentős költségmegtakarítás érhető el.

Fűtés esetén éves szinten az igény 15-40%-át fedezi ez a megoldás. Emellé tehát mindenképpen szükség van egy másik fűtési rendszerre, ez csak rásegítésként használható. A tavaszi, őszi átmeneti időszakokban azonban teljes egészében ki tudja váltani a hagyományos fűtést. 

Ha kérdésed lenne az energiatakarékos megoldásokról, korszerűsítésről, szívesen segítünk megválaszolni és akár a kivitelezésben is. Keress minket a Facebookon vagy a weboldalon.

süti beállítások módosítása