Ha fejlesztené cégét, megéri pályázni!

Megéri!

Ha házat vennél vagy eladnál, erre szükséged lesz

De annak is, akinek fontos az otthona energiatakarékossága

2016. május 17. - Europatender

Tudtad, hogy 2012 óta kötelező az energiatanúsítvány Magyarországon? Ez azt jelenti, hogy minden új lakás építőjének rendelkeznie kell a hivatalos okirattal, illetve a használt lakásokra, épületekre is kötelező kiállítani. Erre azért van szükség, mert azóta csak ezzel a bizonyítvánnyal lehet eladni az ingatlanokat.

A rosszabb besorolású energiatanúsítványra kevesebb hitelt adnak majd a bankok.

Aki el akarja adni a házát, annak kötelező olvasmány, de akkor is érdemes foglalkoznod ezzel, ha még nem adnád el az ingatlanodat. Hogy miért? Kiderül a bejegyzésből.

energiatanusitvany_zold-program-kgmi-com.jpg

Az energiatanúsítvány tulajdonképpen a házak „zöld kártyája”

Egy olyan igazoló okirat, amely az épület energetikai teljesítőképességét jellemzi. Arról tájékoztat bennünket, hogy az adott épületeknek a műszaki állapota (szigetelése, fűtési rendszere, hővesztesége) alapján mekkora lesz az éves várható energiafogyasztása. Minden egyes épületet egy tízfokú skálán értékelnek és az energiafogyasztásuk alapján sorolják be.

Hogyan épül fel a skála?

A skála A+, A, B, C, D, E, F, G, H és I értékeket tartalmaz. Értelemszerűen az A+ besorolás a legjobb, legmagasabb fokozat. A "C" kategória az, amely még éppen megfelel a jogszabályban rögzített követelményeknek, ezt tekintjük referenciatartománynak. Az ennél az értéknél alacsonyabb energiafelhasználással bíró ingatlanok már nem igazán energiatakarékosak.

Hatékonyan javít az besorolási értéken többek között a szigetelés, a fűtéskorszerűsítés és a nyílászáró csere.

Miért is fontos az energiatanúsítvány?

Amellett, hogy hivatalosan nem lehet már e nélkül ingatlant értékesíteni, van számos más oka is a kiváltásának. A szakértők szerint, akinek a jövőben nem lesz ilyen okmánya, annak a lakásának piaci értéke csökkenni fog. De az okmány hiánya a hitelbírálatkor is érzékelhető lesz: a rosszabb besorolású energiatanúsítványra kevesebb hitelt adnak majd a bankok. Vagyis nehezebb lesz eladni a házat, illetve nehezebb lesz megvenni is.

energiatanusitvany_zold-program-motogurumag-com.jpg

Ki igényelhet tanúsítványt?

A tanúsítványt mindig az ingatlan tulajdonosának kell igényelnie. Mivel az ingatlan értékesítésekor van nagy szerepe, ezért értékesítés előtt mindenképpen érdemes beszerezni. Egy jó energiaosztályba való besorolás jelentősen növelheti az ingatlan értékét.

A hivatalos okirat megfelelő támpontot ad a leendő tulajdonosnak arra vonatkozóan, hogy éves szinten kb. mennyit kell költenie a ház „rezsijére”.

Kik végezhetnek tanúsítást?

Tanúsítást a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetnek. A Zöld Program egyik fontos eleme a beruházás előtti- és utáni tanúsítás, amelyet például az Europatender Consulting házon belül végez el, ugyanis ők rendelkeznek olyan mérnökkel, akinek van jogosultsága arra, hogy tanúsítványt állítson ki.

Vajon a Te ingatlanod milyen energiaosztályba tartozik?

Fotók: kgmi.com, motogurumag.com
süti beállítások módosítása