Ha fejlesztené cégét, megéri pályázni!

Megéri!

Változott a közbeszerzési törvény

2016. szeptember 12. - Europatender

Nos, erre a címre jogos a kérdés, hogy: már megint? A válasz az, hogy nem, 2015-ben módosult, a tapasztalatok azonban azt mondatják velünk, hogy még mindig sokan nem tudják, hogy ha nyertek pályázaton pénzt, akkor bizony az összegtől függően a törvény hatálya rájuk is kiterjedhet. Ezért most itt egy kisebb összefoglaló arról, hogy mire is kell figyelni!

kozbeszerzesi_bejegyzes.jpg

 

Bővült a törvény hatálya alá kerülők köre

A változások a pályázók jóval szélesebb körét érintik, mint eddig. A legfontosabb változás, hogy eztán nem a közbeszerzés értékéhez és a támogatás %-ához, hanem a támogatási összeg mértékéhez köti a közbeszerzési kötelezettséget. Ennek megfelelően az új szabályozásban az szerepel, hogy ha a támogatás összege eléri a 25 millió Ft-ot, akkor a támogatott beszerezés minden esetben közbeszerzés köteles.

 

A támogatási összeg a mérvadó

A közbeszerzés szolgáltatások megrendelésére, árubeszerzésre és építőipari beruházásra egyaránt vonatkozik. (Kivételt csupán a mélyépítési munkálatok és a középületek kivitelezése képeznek.) Tehát nagyon fontos, hogy a törvény módosítása óta a támogatási összeg a mérvadó!

 

Az eljárásrendek is módosultak

A közbeszerzési eljárásrendek és értékhatárok is módosultak az új törvény bevezetésekor. Mivel maga a változás sokrétű és összetett, érdemes szakértőt kérdezni arról, hogy hogyan kell törvényesen eljárni az pályázati összegekkel.

Ahogy korábban is utaltunk rá, a pályázatokkal olyan forrásokhoz juthatunk, amelyekkel valóban fejleszthetjük vállalkozásunkat, azonban arról nem szabad megfeledkezni, hogy pályázatok komoly kötelezettségeket is rónak ránk. Ezért konzultáljon szakértővel, hogy megnyert összeg valóban örömet okozzon!

süti beállítások módosítása