Ha fejlesztené cégét, megéri pályázni!

Megéri!

Így spórolhatsz ezreket a hővel télen és nyáron

2016. május 13. - Europatender

Tudtad, hogy Magyarországon közel másfélszer annyit költünk lakásunk egy négyzetméterének fűtésére, mint az Európai Unió más országainak lakói?

Ennek egyik legfőbb oka, hogy a rosszul záródó ablakok és a korszerűtlen szigetelés miatt rengeteg energiát pazarolunk el. Ráadásul a nyári áramfogyasztásunk is rohamosan nő, majdnem elérte már a téli időszakra jellemző mértéket.

redony_zold-program-europatender-halfprice-com-au.jpg

Kíváncsi vagy, hogyan és miért tudnál akár 50%-ot spórolni a hővel?

Árnyékolás télen-nyáron

A jól megválasztott külső és belső árnyékolókkal egyszerűen szabályozhatjuk otthonunk klímáját a nyári meleg és a téli hideg napokon egyaránt. Az árnyékolók szerepe évszaktól függően eltérő, azonban feladatuk télen és nyáron ugyan az: maximális hővédelem!

A redőny – a hőszigetelés nagymestere.

Gondolnád, hogy egy leeresztett redőny az ablak hőveszteségét átlagosan 30%-kal csökkentheti? Ha egy fokozottan hőszigetelt üvegű ablakra minőségi alumíniumredőnyt szereltetünk, a hőveszteség akár 50%-kal is kevesebb lehet a téli hónapokban. A téli-nyári kombinált energiafelhasználás így átlagosan 3-5% lehet kevesebb. Ráadásul egy jó minőségű alumínium redőny még a betöréseket is megnehezíti.

Egy leeresztett redőny az ablak hőveszteségét akár felére csökkentheti!

Árnyékolás nyáron – a külső árnyékolók a nyerők!

A külső árnyékolók nyaranta a belső tereket óvják a túlmelegedéstől. Fő feladatuk, hogy megakadályozzák, hogy az ablaküvegen keresztül túl sok napenergia jusson be az épületbe. Elsősorban a mozgatható külső árnyékolók a leghatékonyabbak. Ilyen a redőny, a zsalu, a napárnyékoló, hiszen ezekkel tízszer jobb hatást érhetünk el, mint a beltéri (szalagfüggöny, pliszéfüggöny, roló) változatokkal.

A külső árnyékolókkal, mint a redőny tízszer jobb hatást érhetünk el, mint a beltéri (szalagfüggöny, pliszéfüggöny, roló) változatokkal.

redony_zold-program-europatender_homesforsaleinvictoria-com.jpg

Árnyékolás télen – a redőny mindig beválik

Télen is van szerepe a hővédelemnek. A redőnyök ekkor is nagyon fontos szerepet játszhatnak, hiszen nem engedik, hogy az üvegfelületek áthűljenek. Ha jól záródó a redőnyünk, akkor jelentősen csökkenthető az ablakon át távozó hő. A redőny használatakor nagyon fontos szabály, hogy naplemente előtt már engedjük le. Így azt a napenergiát, amely bejut és jelentősen hozzájárul a belső terek felmelegítéséhez, hatékonyan bent is tudjuk tartani.

Ha naplemente előtt lehúzzuk a redőnyt télen, bent tarthatjuk a lakásban a nappali meleget.

Miben rejlik a redőny titka?

A redőny hőszigetelő hatása abban rejlik, hogy az ablak és közte keletkező légréteg hőpajzsként viselkedik. Jótékony hatása tovább fokozható, ha a redőnyt úgy szerelik fel, hogy a hőpajzs és az ablak között legalább 40 mm a távolság, ugyanis ilyenkor a legalacsonyabb a hőveszteség. 

redony_zold-program-europatender_somfy-com-au.jpg

Szóval, ha még nincs redőnyöd, érdemes megfontolni a beépítést, mert sokat spórolhatsz a fűtési költségeken és hatékonyabb lehet a hőfelhasználásod, vagyis télen melegebb, nyáron hűvösebb lesz az épületben. A szakemberek minden bizonnyal majd tudják a dolgukat, de érdemes figyelni/rákérdezni az itt olvasott infókra, hogy a lehető legalacsonyabb legyen a hőveszteség és így a legjobban járj.

Leadfotó: halfprice.com.au Fotók: homesforsaleinvictoria.com, somfy.com.au
süti beállítások módosítása