Ha fejlesztené cégét, megéri pályázni!

Megéri!

Ezekre érdemes figyelned, ha ablakot akarsz cserélni!

...de akkor is, ha nem akarsz.

2016. május 14. - Europatender

Gondoltad volna, hogy ha régi nyílászárók vannak otthonod ablakain, akkor akár 15%- os hőveszteségre is számíthatsz? Vagyis hidegebb lesz az épületben, hiába fűtesz és fizeted a számlát. Azt a 15%-ot is kifizeted, szóval ne hagyd elveszni!

Ha ablakokról beszélünk, akkor a tok és az üveg egyaránt felelős lehet a nem kívánt hőveszteség miatt. Már tömítéssel is javítható veszteség, de a valódi megoldást a korszerű nyílászárók jelentik.

ablak_zold-program-europatender-dailymail-co-uk_1.jpg

Megmutatjuk mire figyelj mindenképpen, ha ablakcsere mellett döntesz.

Vajon milyet válasszak?

Látszólag elég egyszerű a folyamat. Ha új nyílászáróra van szükségem, kiválasztom a megfelelő típust, és már kezdődhet is a beruházás. Valójában azonban ez is elég összetett kérdés. Összefoglaljuk, hogy mi mindenre érdemes figyelni, hogy úgy döntesz, hogy az ablakaid cserére szorulnak.

Miért lesz jobb, ha lecserélem az ablakokat?

  1. Csökken az otthonod hővesztesége, kevesebb energiát kell fűtésre használnod. >>> kevesebb rezsi
  2. Csendesebbé válik lakás. >>> nagyobb nyugalom
  3. A lakásban a porkoncentráció is csökkenthető. >>> kevesebb piszok és portörlés
  4. Hosszabb távon megtérülő energetikai beruházást valósítasz meg. >>> nem egyszeri, hanem folyamatos haszon

Hogyan válasszam ki a tokot, keretet?

Fa és műanyag keretek között választhatunk. A fa keretek többsége általában megfelel a hőtechnikai követelményeknek, profilvastagságuk 62-68 mm között van. Amennyiben vastagabb profilú keret mellett döntesz, tovább növelheted a hőtakarékosságot.

A PVC keretek általában ötkamrás rendszerűek, ami azt jelenti, hogy 3 egymástól elválasztott légkamrát alakítanak ki szigetelés céljából. Ezeknél is az inkább szélesebb, 68-70 mm-es profilszélességűek a legjobbak hőszigetelés szempontjából. 

Fontos, hogy a tokokat helyesen rögzítsék a kivitelezés során, emellett pedig a fal és a tok közötti részek mindig legyenek megfelelően kitöltve!

Milyen legyen az üvegezés?

Nagyon fontos a jó üvegezés, hiszen az ablakok nagy felületén is sokat veszíthetünk. Érdemes két- vagy háromrétegű üveg mellett dönteni, hiszen így a hőátbocsátási tényező nagyszerűen csökkenthető.

Még valami: szellőzés és légellátás

Ha új nyílászárók kerülnek otthonunkba, a szellőztetésre fokozottan oda kell figyelnünk. Mivel az új ablakok tökéletesen zárnak, így a pára sem tud rajtuk keresztül távozni. Emellett a nyílt égésterű berendezések használatakor szükség lesz nyílászáróhoz méretezett légbevezető beépítésére is. Erre többféle megoldás létezik, hiszen ezek lehetnek szellőzőrácsok vagy önműködő légbevezetők is... de ez már egy másik téma. Hamarosan előkerül ez is a blogon. ;)

ablak_zold-program-europatender-dailymail-co-uk.jpg

Szóval ha még régi ablakok vannak a házon, a fent említett infók miatt érdemes megfontolni a cserét, és reméljük a választáshoz is sikerült olyan tanácsokat adni, amelyekkel megfelelő döntést tudsz hozni.

Fotók: dailymail.co.uk, mtpleasantwindow.com
süti beállítások módosítása