Ha fejlesztené cégét, megéri pályázni!

Változott a közbeszerzési törvény

2016. szeptember 12. - Europatender

Nos, erre a címre jogos a kérdés, hogy: már megint? A válasz az, hogy nem, 2015-ben módosult, a tapasztalatok azonban azt mondatják velünk, hogy még mindig sokan nem tudják, hogy ha nyertek pályázaton pénzt, akkor bizony az összegtől függően a törvény hatálya rájuk is kiterjedhet. Ezért most itt egy kisebb összefoglaló arról, hogy mire is kell figyelni!

kozbeszerzesi_bejegyzes.jpg

 

Bővült a törvény hatálya alá kerülők köre

A változások a pályázók jóval szélesebb körét érintik, mint eddig. A legfontosabb változás, hogy eztán nem a közbeszerzés értékéhez és a támogatás %-ához, hanem a támogatási összeg mértékéhez köti a közbeszerzési kötelezettséget. Ennek megfelelően az új szabályozásban az szerepel, hogy ha a támogatás összege eléri a 25 millió Ft-ot, akkor a támogatott beszerezés minden esetben közbeszerzés köteles.

 

A támogatási összeg a mérvadó

A közbeszerzés szolgáltatások megrendelésére, árubeszerzésre és építőipari beruházásra egyaránt vonatkozik. (Kivételt csupán a mélyépítési munkálatok és a középületek kivitelezése képeznek.) Tehát nagyon fontos, hogy a törvény módosítása óta a támogatási összeg a mérvadó!

 

Az eljárásrendek is módosultak

A közbeszerzési eljárásrendek és értékhatárok is módosultak az új törvény bevezetésekor. Mivel maga a változás sokrétű és összetett, érdemes szakértőt kérdezni arról, hogy hogyan kell törvényesen eljárni az pályázati összegekkel.

Ahogy korábban is utaltunk rá, a pályázatokkal olyan forrásokhoz juthatunk, amelyekkel valóban fejleszthetjük vállalkozásunkat, azonban arról nem szabad megfeledkezni, hogy pályázatok komoly kötelezettségeket is rónak ránk. Ezért konzultáljon szakértővel, hogy megnyert összeg valóban örömet okozzon!